Reč direktora

Poštoboris-dumnicvane koleginice i kolege, dragi studenti, poštovani posetioci web stranice Departmana,

Fakultet tehničkih nauka (FTN), Univerziteta u Novom Sadu je najveća i jedna od najznačajnijih visokoobrazovnih i istraživačkih institucija u Republici Srbiji i regionu. Fakultet se sastoji od 13 departmana koji obrazuju inženjere u svim ključnim aspektima inženjerstva.

     Departman za energetiku, elektroniku i telekomunikacije (DEET) je jedan od vodećih departmana na FTN-u koji svojom nastavnom delatnošću i istraživanjem u oblasti energetike, elektronike,  informaciono-komunikacionih tehnologija i primenjenog softverskog inženjerstva obrazuje studente koji su nosioci tehnološkog i društvenog razvoja kako Republike Srbije tako i globalnog društva kroz veliki broj kompanija u kojima rade.

    Elektrotehnički fakultet čiji je danas naslednik Departman za energetiku, elektroniku i telekomunikacije je osnovan daleke 1971. godine. Danas Departman zapošljava više od 200 zaposlenih koji su raspoređeni na sledećih 6 katedri:

1. Katedra za elektroenergetiku i primenjeno softversko inženjerstvo – 221
2. Katedra za energetsku elektroniku i pretvarače – 222
3. Katedra za elektroniku – 223
4. Katedra za telekomunikacije i obradu signala – 224
5. Katedra za električna merenja – 225
6. Katedra za teorijsku elektrotehniku – 226

     U osnovi, sve delatnosti Departmana za energetiku, elektroniku i telekomunikacije mogu biti grupisane u sledeće tri oblasti:

1. održavanje nastave na različitim nivoima studija,
2. naučnoistraživački rad i
3. saradnja sa privredom.

     Nastavnici i saradnici DEET-a izvode nastavu na svim studijskim programima FTN-a, dok je u direktnoj nadležnosti Departmana više studijskih programa, kako Osnovnih akademskih (OAS) tako i Master akademskih (MAS) i Doktorskih akademskih studija (DAS). Veliko zadovoljstvo predstavlja i činjenica da od školske 2020/2021. godine studentima možemo da ponudimo upis kako na Osnovne strukovne studije (OSS) tako i na Master strukovne studije (MSS). Sve detalje o ovim studijskim programima možete pronaći na ovoj web stranici.

     Naučno-istraživački rad DEET-a se najbolje oslikava kroz intenzivnu međunarodnu saradnju i veliki broj međunarodnih projekata i publikacija u prestižnim časopisima i na prestižnim međunarodnim skupovima. Naravno, na DEET-u se realizuje i veliki broj naučno-istraživačkih projekata finansiranih od nacionalnih institucija kao što su različiti sekretarijati pri Izvršnom veću Autonomne pokrajine Vojvodine, različita republička Ministarstva, fondovi, kompanije i sl. Kroz sve pomenute delatnosti se značajno doprinosi podizanju ugleda Fakulteta i Univerziteta u Novom Sadu, kao i naučnoj zajednici Republike Srbije, tako i na međunarodnom nivou.

     Na DEET-u se podstiče kreiranje i održavanje intenzivnih odnosa sa realnim privrednim sektorom u vidu realizacije različitih projekata i što je moguće šire saradnje sa različitim privrednim subjektima iz oblasti od interesa. Smatramo da je ovo važan oblik angažmana za svakog nastavnika i saradnika DEET-a jer, između ostalog, predstavlјa pravi put za sticanje novih i proveru aktuelnosti i primenjivosti postojećih znanja. Na kraju, od angažmana nastavnika u oblasti rešavanja konkretnih problema u oblasti privrede možda i najveću korist imaju studenti DEET-a kroz kvalitetnija i upotreblјivija znanja, mogućnosti dobrih preporuka za zaposlenje, obavlјanje stručne prakse, stipendiranje i druge oblike angažmana u kompanijama sa kojima njihovi nastavnici i saradnici sarađuju.

     Jedna od važnih karakteristika studiranja na studijskim programima DEET-a je i ta da veliki broj naših studenata svoj radni angažman zasniva, praktično, odmah po završetku studija, a neretko i već tokom studija, posebno ukoliko govorimo o MAS, MSS i DAS nivoima studija. Naši studenti, vrlo brzo pronalaze zaposlenje kako u našoj zemlјi tako i u inostranstvu. Spektar kompanija je zaista širok i pokriva kako velike kompanije tako i mala i srednja preduzeća, kao i obrazovne institucije. Posebno je interesantna i činjenica da su nastavnici DEET-a osnovali veći broj kompanija koje trenutno u Novom Sadu i širom regiona angažuju veliki broj naših bivših studenata. Za studente koji stignu do ovog dela teksta voleo bih da prenesem samo jednu kratku izreku: „Pobeda voli pripremu“ (AMAT VICTORIA CURAM). Studije na DEET-u mogu biti odlična priprema za sve naredne pobede kako poslovne tako i životne.

     Danas je DEET lociran u objektu pod nazivom F-blok i na mašinskom institutu FTN-a, a već od školske 2020/21. godine, sve aktivnosti će se obavljati u novoj zgradi Naučno-tehnološkog parka u Fruškogorskoj ulici. Novi, savremeni prostor predstavlja veoma značajnu osnovu za dalji razvoj i unapređenje svih aspekata delatnosti DEET-a na koji se čekalo skoro 40 godina.

     Na osnovu svega prethodnog, uveren sam da DEET ispunjava sve uslove da se u srednjevropskoj regiji pozicionira kao vodeća institucija u području energetike, elektronike, informaciono-komunikacionih tehnologija i primenjenog softverskog inženjerstva. Optimizam za takva nastojanja vidim u tradiciji, kvalitetnim nastavnicima i saradnicima te nastojanju da probudimo želju da svako od nas pojedinačno postane još bolji, pa samim tim i svi mi zajedno kao institucija.

    Unapred se radujem susretu sa svakim od vas i zajedničkom radu i studiranju te ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja budite slobodni da se obratite kako u sekretarijatu DEET-a tako i putem email adrese: deet.ns@uns.ac.rs

Svako dobro,
prof. dr Boris Dumnić