Izveštaj sa Dana otvorenih vrata DEET-a

Poštovane koleginice i kolege, dragi maturanti,

U ime Departmana za energetiku, elektroniku i telekomunikacije se zahvaljujem što ste se odazvali našem pozivu da učestvujete na Danu otvorenih vrata i panel diskusiji pod nazivom „Iskustva u nastavi iz predmeta Mikrokontroleri i mikroračunari u srednjim elektrotehničkim školama”.

U subotu 19. novembra, Departman za energetiku, elektroniku i telekomunikacije Fakulteta tehničkih nauka je organizovao Dan otvorenih vrata, u okviru kojeg su prezentovani studijski programi:
•    OAS Energetika, elektronika i telekomunikacije,
•    OAS Primenjeno softversko inženjerstvo,
•    OAS Merenje i regulacija i
•    OSS Elektrotehnika.

Nakon kraće prezentacije studijskih programa, maturanti su obišli laboratorije DEET-a gde su u razgovoru sa našim koleginicama i kolegama, mogli da budu detaljnije informisani o tome koja će znanja i veštine steći u toku studiranja, kao i o mogućnostima za zapošljavanje. U laboratorijama su ih dočekali:

•    laboratorija 219L (Smart Grid laboratorija) – msc Nikola Simić, Darko Lazarević,
•    laboratorija L004 – dr Nikola Vukajlović, msc Mladen Vučković, prof. dr Boris Dumnić,
•    laboratorija L003 – prof. dr Miodrag Brkić, prof. dr Jovan Bajić, doc. dr Milica Kisić, doc. dr Predrag Teodorović, msc Milan Bodić,
•    laboratorija 120 – doc. dr Milica Petković, msc Tijana Devaja, msc Srđan Šobot,
•    laboratorija 213 – msc Milan Šaš, dr Đorđe Novaković, msc Sanja Mandić.

Učešće u događaju su uzele i kompanije iz naše oblasti, sa kojima imamo odličnu saradnju i koje zapošljavaju naše studente: Continental Automotive, NOVELIC i Schneider Electric. Predstavnici kompanija su kratko opisali kompanije, a zatim naglasili koja znanja i veštine studenti, koji upišu neki od pomenutih studijskih programa, stiču, a koja su neophodna da bi se neko zaposlio kod njih, kao i za dalju profesionalnu karijeru uopšte. Prezentovali su i mogućnosti zapošljavanja u svojim kompanijama.

U okviru Dana otvorenih vrata održan je okrugli sto pod nazivom: „Iskustva u nastavi iz predmeta Mikrokontroleri i mikroračunari u elektrotehničkim školama”. U okviru okruglog stola učestvovali su profesori Milan Vukobrat, prof. Bratislav Ušan, prof. Novica Gutovac, prof. Aleksandra Čavić, prof. Saša Skoko iz ETŠ „Mihajlo Pupin” iz Novog Sada, prof. Milan Njegomir iz ŠC „Nikola Tesla“ iz Vršca, prof. Gordana Petrović i prof. Vladimir Puzić iz Srednje mašinske škole iz Novog Sada. Učesnici sa Departmana su bili prof. dr Mirjana Damnjanović, prof. dr Ivan Mezei, prof. dr Darko Marčetić, prof. dr Vladimir Rajs, prof. dr Kalman Babković, prof. dr Platon Sovilj i doc. dr Stevan Cvetićanin. Sednici je prisustvovao i Aleksandar Aleksić, iz kompanije Continental Automotive. Nakon razmene iskustava u nastavi iz predmeta Mikrokontroleri i mikroračunari u elektrotehničkim školama, korisne diskusije i detaljne analize stanja u našem obrazovanju, doneti su zaključci skupa i razmotrene mogućnosti za bolju saradnju između srednjih škola i Fakulteta tehničkih nauka.

Link do web albuma je:
http://www.stari.ftn.uns.ac.rs/dee/Dan-otvorenih-vrata-DEET-Nov2022/

Puno pozdrava,

Mirjana Damnjanović