Međunarodni naučni skup IEEE PES ISGT Europe 2022 na Novosadskom sajmu

Doc. dr Luka Strezoski, šef Katedre za elektroenergetiku i primenjeno softversko inženjerstvo Departmana za energetiku, elektroniku i telekomunikacije, u periodu od 10. do 12. oktobra ove godine, predsedavaće najvećim i najznačajnijim evropskim naučnim skupom na temu elektroenergetskih sistema – IEEE PES Innovative Smart Grid Technologies Europe.

Naučni skup će se održati na Novosadskom sajmu, u organizaciji Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, sa učešćem više od 300 najuglednijih svetskih naučnika i istraživača iz više od 50 država sveta.

Osnovni cilj IEEE PES ISGT Europe 2022 naučnog skupa jeste predstavljanje inovativnih naučno-istraživačkih i industrijskih rešenja u oblasti „pametnih” elektroenergetskih sistema (“Smart Grids”), od strane učesnika sa najeminentnijih institucija širom sveta.

Učesnici dolaze sa institucija kao što su Akademija nauka Sjedinjenih Američkih Država, Nacionalna Laboratorija za Obnovljive Izvore SAD, Univerzitet Stanford, operatori prenosnih i distributivnih sistema Srbije, SAD, Nemačke, itd.

U sklopu konferencije, održaće se i industrijski sajam, na kome će najuglednije svetske kompanije u oblasti elektroenergetskih sistema, kao što su Schneider Electric, General Electric, POWER Engineers, RCM Technologies i mnogi drugi, učesnicima prikazati svoja najnovija dostignuća i proizvode.

Na konferenciji će biti predstavljeno ukupno 205 naučnih radova, organizovano 15 panela, 6 plenarnih predavanja, kao i 3 industrijska predavanja.

O konferenciji, njenom značaju na svečanom otvaranju govoriće:

  1. doc. dr Luka Strezoski – predsedavajući IEEE PES ISGT Europe 2022;
  2. g. Dragoljub Damljanović – direktor razvojnog centra kompanije Schneider Electric, Platinum sponzora konferencije;
  3. g. Milan Đurić – zamenik gradonačelnika Novog Sada;
  4. prof. dr Marijana Dukić Mijatović – državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja;
  5. g. Wayne Bishop Jr. – potpredsednik IEEE PES svetskog udruženja inženjera elektrotehnike.