Nacionalno prvenstvo u robotici – Eurobot Srbija 2023

Ovogodišnje Nacionalno prvenstvo u robotici, Eurobot Srbija 2023, održano je 21. i 22. aprila 2023. godine u holu NT parka. Na EUROBOT-u 2023 takmičilo sе 10 sеniorskih timova iz Srbije.

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je „The cherry on the cake”. Roboti su imali zadatak da na terenu izvedu akcije koje simbolično predstavljaju pripremu torte, kao i razne druge zadatke. Ekipe su imale mogućnost da tokom mečeva koriste dva robota i da u direktnom meču sakupe više bodova od protivničkih robota. Pobedu odnose roboti koji tokom meča, koji traje 100 sekundi, potpuno autonomno realizuju najveći broj zadatih akcija, čime osvajaju najveći broj poenа.

Tim Memristor (http://memristorrobotics.com/), u kome učestvuju i studenti Katedre za elektroniku, je u kvalifikaciononom delu takmičenja zauzeo prvo mesto, a u eliminacionom delu izgubio u finalu i tako osvojio drugo mesto na takmičenju. Ovim rezultatom naš tim plasirao se na finalno EUROBOT takmičеnje koje će se održati u Francuskoj od 17. do 21. maja 2023. godine. Prvo mesto je osvojio tim Mi (koji je prošle godine osvojio prvo mesto na finalnom EUROBOT takmičеnju), a treće mesto tim +381 Robotics.