Predavanje profesora: Amit Kumar Mishra, Univerzitet Aberystwyth, UK, pod nazivom: „Bio-inspired Methods for Sensing and Instrumentation“

Poštovane koleginice i kolege,

Centar za inteligentne komunikacije, umrežavanje i obradu informacija (ICONIC) Departmana za energetiku, elektroniku i telekomunikacije (DEET) organizuje predavanje profesora: Amit Kumar Mishra, Univerzitet Aberystwyth, UK, pod nazivom:

Bio-inspired Methods for Sensing and Instrumentation“.

Predavanje će se održati u četvrtak, 11.07.2024 u 11:00 časova, na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu (FTN), u zgradi Naučno-tehnološkog parka (NTP), prostorija L01 (u prizemlju zgrade, ulaz sa spoljne strane).

Sa zadovoljstvom pozivamo sve zainteresovane da isprate prezentaciju i učestvuju u planiranoj diskusiji. U nastavku je kratak sažetak predavanja i biografija predavača.

Apstrakt: U okviru predavanja autor će diskutovati neke od nedavnih projekata na kojima je radio, a u okviru kojih su inovacije bile inspirisane biosferom. Kroz izlaganje biće predstavljena nova paradigma osmatranja/merenja (omogućena mašinskim učenjem) pod nazivom instrumentacija specifično prilagođena aplikacijama. U nastavku će biti diskutovan i drugi sistem osmatranja/merenja inspirisan biologijom koji je autor inovirao pod nazivom osmatranje zasnovano na komunikacijama. Na kraju, autor će predstaviti neke od nedavnih radova na polju bio-inspirisanih arhitektura veštačke inteligencije (AI).

Biografija predavača: Prof. Amit Kumar Mishra (Senior Member, IEEE) je aktivan istraživač na polju projektovanja senzora, telekomunikacija, radara, primenjenog mašinskog učenja i inovacija koje štede (engl. frugal innovations). Njegove trenutne oblasti istraživanja su združeno osmatranje i komunikacija (JCAS) i bio-inspirisane računarske arhitekture. Trenutno je profesor na Departmanu za računarske nauke, Univerziteta Aberystwyth, u Velsu, Ujedinjeno Kraljevstvo, gde je takođe i direktor National Spectrum Centre (NSC), link: https://spectrum.aber.ac.uk/about/people/.

Srdačan pozdrav!

Informacije o ICONIC centru Fakulteta tehničkih nauka:

Adresa: Departman za energetiku, elektroniku i telekomunikacije, Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu, zgrada Naučno-tehnološkog parka Novi Sad (FTN-NTP), Fruškogorska 1, 21000 Novi Sad, Republika Srbija

Email: iconic@uns.ac.rs

Telefon: +381 21 485 4501

Internet stranica: https://iconic.ftn.uns.ac.rs/

Direktor centra: Prof. dr Rastislav Struharik (rasti@uns.ac.rs)

Organizator predavanja: Dr Branko Brkljač, vanr. prof. (brkljacb@uns.ac.rs)